Warzywa z piekarnika

Zainspirowana zdjęciem, które znalazłam na Pinterest, którym to z kolei żyję ostatnimi czasy :) zdecydowałam się przygotować  sobie i mojemu mężowi dzisiaj takie oto warzywa, podane wraz z grilowanym indykiem.


Składniki 'na oko' (tj. wg uznania i natchnienia) dla około 4 osób:
  • 6 średnich ziemniaków, 
  • 2 czerwone papryki,
  • 2 żółte papryki,
  • 1 jasna cebula,
  • 1 czerwona cebula,
  • rozmaryn świeży, 
  • oregano,
  • 3 liście laurowe,
  • papryka w proszku,
  • pieprz,
  • sól,
  • 50 dag masła.

Ziemniaki myjemy dokładnie i nieobrane kroimy w większe kawałki. Podobnie kroimy paprykę oraz cebulę.
Wrzucamy wszystko do naczynia żaroodpornego lub formy do pieczenia i dodajemy wszystkie przyprawy i zioła. Masło topimy i wylewamy na wszystkie składniki.
Całość mieszamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do około 200-220 stopni.
Pieczemy około 50-60 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec pieczenia można podkręcić temperaturę do 240 stopni.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty