Warzywa z piekarnika
Zainspirowana zdjęciem, które znalazłam na Pinterest, którym to z kolei żyję ostatnimi czasy :) zdecydowałam się przygotować sobie i mojemu mężowi dzisiaj takie oto warzywa, podane wraz z grilowanym indykiem.
Składniki 'na oko' (tj. wg uznania i natchnienia) dla około 4 osób:
Ziemniaki myjemy dokładnie i nieobrane kroimy w większe kawałki. Podobnie kroimy paprykę oraz cebulę.
Wrzucamy wszystko do naczynia żaroodpornego lub formy do pieczenia i dodajemy wszystkie przyprawy i zioła. Masło topimy i wylewamy na wszystkie składniki.
Całość mieszamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do około 200-220 stopni.
Pieczemy około 50-60 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec pieczenia można podkręcić temperaturę do 240 stopni.
Smacznego!
Składniki 'na oko' (tj. wg uznania i natchnienia) dla około 4 osób:
- 6 średnich ziemniaków,
- 2 czerwone papryki,
- 2 żółte papryki,
- 1 jasna cebula,
- 1 czerwona cebula,
- rozmaryn świeży,
- oregano,
- 3 liście laurowe,
- papryka w proszku,
- pieprz,
- sól,
- 50 dag masła.
Ziemniaki myjemy dokładnie i nieobrane kroimy w większe kawałki. Podobnie kroimy paprykę oraz cebulę.
Wrzucamy wszystko do naczynia żaroodpornego lub formy do pieczenia i dodajemy wszystkie przyprawy i zioła. Masło topimy i wylewamy na wszystkie składniki.
Całość mieszamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do około 200-220 stopni.
Pieczemy około 50-60 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec pieczenia można podkręcić temperaturę do 240 stopni.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz