Tarta z dynią i szpinakiem

Trwa sezon dyniowy. Ja uwielbiam tarty, więc cóż innego mogłam dziś przygotować jak nie tartę z dynią. Żeby było zdrowiej i bardziej kolorowo użyłam również szpinaku i sera mozzarella, a żeby się ją praktyczniej jadło- spód z ciasta półfrancuskiego :)

Składniki:
  • ćwiartka dyni,
  • 1 cebula, 
  • 2 jajka,
  • pół szklanki mleka, 
  • 3 garście świeżego szpinaku,
  • 1 mozzarella,
  • ciasto francuskie,
  • oliwa,
  • sól, pieprz, curry.
Dynie  i cebulę drobno kroimy, dodajemy sól, pieprz i przyprawę curry, a następnie smażymy lub dusimy na patelni, aż dynia stanie się miękka, a ewentualny płyn odparuje. 
Osobno dusimy szpinak. 
Jajka wbijamy do szklanki, dolewamy mleko, odrobinę soli i wszystko mieszamy.

W formie do tart wykładamy ciasto półfrancuskie, następnie układamy dynię. Na górze szpinak i na końcu pokrojoną mozzarellę. Całość zalewamy mlekiem z jajkiem. 

Wsadzamy do piekarnika na około 30 minut w temperaturze 175 stopni.

Komentarze

Popularne posty