Tarta z dynią i szpinakiem
Trwa sezon dyniowy. Ja uwielbiam tarty, więc cóż innego mogłam dziś przygotować jak nie tartę z dynią. Żeby było zdrowiej i bardziej kolorowo użyłam również szpinaku i sera mozzarella, a żeby się ją praktyczniej jadło- spód z ciasta półfrancuskiego :)
Składniki:
- ćwiartka dyni,
- 1 cebula,
- 2 jajka,
- pół szklanki mleka,
- 3 garście świeżego szpinaku,
- 1 mozzarella,
- ciasto francuskie,
- oliwa,
- sól, pieprz, curry.
Dynie i cebulę drobno kroimy, dodajemy sól, pieprz i przyprawę curry, a następnie smażymy lub dusimy na patelni, aż dynia stanie się miękka, a ewentualny płyn odparuje.
Osobno dusimy szpinak.
Jajka wbijamy do szklanki, dolewamy mleko, odrobinę soli i wszystko mieszamy.
W formie do tart wykładamy ciasto półfrancuskie, następnie układamy dynię. Na górze szpinak i na końcu pokrojoną mozzarellę. Całość zalewamy mlekiem z jajkiem.
Wsadzamy do piekarnika na około 30 minut w temperaturze 175 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz