Dynia z ciecierzycą na styl orientralny

Danie to jest przesmaczne, kolorowe i doskonale wpływa na poprawę humoru :)

Składniki:
  • szklanka ugotowanej ciecierzycy,
  • kawałek dyni,
  • cebula,
  • czosnek,
  • łyżeczka startego imbiru,
  • przyprawy garam masala,
  • 150 ml mleka kokosowego,
  • pół szklanki przecieru pomidorowego,
  • duża garść szpinaku,
  • 150 g pomidorów koktailowych.
Na łyżce mleka kokosowego poddusić cebulę oraz drobno posiekany czosnek.
Dodać przyprawy garam masala, imbir i dusić dodając w miarę potrzeby jeszcze mleko kokosowe.
Następnie dorzucamy ugotowaną wcześniej ciecierzycę (przed zagotowaniem moczymy ją przez 12 godzin w wodzie) wraz z odrobina wody z gotowania, lub jeśli używamy ciecierzycy z puszki, to dolewamy zalewę.

Dodać drobno pokrojoną dynię, przecier pomidorowy, mleko kokosowe i dusić pod przykryciem, aż dynia stanie się miękka.
Należy kontrolować czy danie nie przywiera do dna patelni i w razie konieczności dodać wodę.
Kiedy otrzymamy konsystencje kremu i dynia będzie miękka, dodajemy przekrojone na pół pomidory, poszarpany na drobniejsze kawałki szpinak i dusimy około 5 minut na wolnym ogniu.

Danie dobrze komponuje się z ryżem.

W wersji alternatywnej zamiast ciecierzycy można użyc kurczaka.
Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty