Dynia z ciecierzycą na styl orientralny
Danie to jest przesmaczne, kolorowe i doskonale wpływa na poprawę humoru :)
Składniki:
Składniki:
- szklanka ugotowanej ciecierzycy,
- kawałek dyni,
- cebula,
- czosnek,
- łyżeczka startego imbiru,
- przyprawy garam masala,
- 150 ml mleka kokosowego,
- pół szklanki przecieru pomidorowego,
- duża garść szpinaku,
- 150 g pomidorów koktailowych.
Na łyżce mleka kokosowego poddusić cebulę oraz drobno posiekany czosnek.
Dodać przyprawy garam masala, imbir i dusić dodając w miarę potrzeby jeszcze mleko kokosowe.
Następnie dorzucamy ugotowaną wcześniej ciecierzycę (przed zagotowaniem moczymy ją przez 12 godzin w wodzie) wraz z odrobina wody z gotowania, lub jeśli używamy ciecierzycy z puszki, to dolewamy zalewę.
Dodać drobno pokrojoną dynię, przecier pomidorowy, mleko kokosowe i dusić pod przykryciem, aż dynia stanie się miękka.
Należy kontrolować czy danie nie przywiera do dna patelni i w razie konieczności dodać wodę.
Należy kontrolować czy danie nie przywiera do dna patelni i w razie konieczności dodać wodę.
Kiedy otrzymamy konsystencje kremu i dynia będzie miękka, dodajemy przekrojone na pół pomidory, poszarpany na drobniejsze kawałki szpinak i dusimy około 5 minut na wolnym ogniu.
Danie dobrze komponuje się z ryżem.
Danie dobrze komponuje się z ryżem.
W wersji alternatywnej zamiast ciecierzycy można użyc kurczaka.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz