Risotto z soczewicą

Dla wielbicieli soczewicy i dań bezmięsnych.

Składniki:
  • szklanka ryżu,
  • 2/3 szklanki soczewicy,
  • 1 marchewka,
  • mała cebula,
  • pół puszki pomidorów,
  • 2 filety anchois,
  • wywar z warzyw,
  • sól, pieprz, ostra papryka, 
  • starty ser parmezan,
  • łyżka masła,
  • oliwa z oliwek.
Na oliwie podsmażamy cebulę, dodajemy ryż i prażymy go przez 2 minuty. 

Następnie dodajemy soczewice wraz z zalewą (którą należy wcześniej zostawić namoczoną na 12 godzin, a następnie zagotować, lub można użyć soczewicę z puszki), posiekaną marchewkę, pomidory, drobno pokrojone anchois, odrobinę ostrej papryki i pieprz, jeśli ktoś lubi. 
Dusimy wszystko pod przykryciem, aż ryż będzie al dente, dodając po odrobinie wywaru z warzyw, gdy ryż zaczyna być zbyt suchy. 

Zdejmujemy patelnie z gazu, Zostawiamy risotto na kilka minut pod przykryciem. Warto więc wyłączyć palnik, gdy ryż jest nieco bardziej wilgotny, ponieważ w tym okresie pochłonie on dodatkowo wodę. Przed podaniem dodać masło i wymieszać wszystko dobrze na patelni. 
Całość można posypać natka pietruszki i już na talerzu startym parmezanem.

Komentarze

Popularne posty