Risotto z soczewicą
Dla wielbicieli soczewicy i dań bezmięsnych.
Składniki:
Składniki:
- szklanka ryżu,
- 2/3 szklanki soczewicy,
- 1 marchewka,
- mała cebula,
- pół puszki pomidorów,
- 2 filety anchois,
- wywar z warzyw,
- sól, pieprz, ostra papryka,
- starty ser parmezan,
- łyżka masła,
- oliwa z oliwek.
Na oliwie podsmażamy cebulę, dodajemy ryż i prażymy go przez 2 minuty.
Następnie dodajemy soczewice wraz z zalewą (którą należy wcześniej zostawić namoczoną na 12 godzin, a następnie zagotować, lub można użyć soczewicę z puszki), posiekaną marchewkę, pomidory, drobno pokrojone anchois, odrobinę ostrej papryki i pieprz, jeśli ktoś lubi.
Dusimy wszystko pod przykryciem, aż ryż będzie al dente, dodając po odrobinie wywaru z warzyw, gdy ryż zaczyna być zbyt suchy.
Zdejmujemy patelnie z gazu, Zostawiamy risotto na kilka minut pod przykryciem. Warto więc wyłączyć palnik, gdy ryż jest nieco bardziej wilgotny, ponieważ w tym okresie pochłonie on dodatkowo wodę. Przed podaniem dodać masło i wymieszać wszystko dobrze na patelni.
Całość można posypać natka pietruszki i już na talerzu startym parmezanem.
Komentarze
Prześlij komentarz